Residential complex in Paul-Clairmont-Strasse, Zurich

Client Baugenossenschaft Rotach, Zürich
Architects Gmür & Steib Architekten, Zürich
Planning 2000-2004
Execution 2003-2006
Construction cost 29.5 Mio. Fr.
Services Structure and excavation:
Competition
Design phase
Tender documentation phase
Execution phase
Awards Architekturpreis beton 09 (award)
Auszeichnung guter Bauten Kanton Zürich 2001–2005
Topics MinergieResidentialConcrete constructionFair faced concrete

The building complex is approximately 120 metres long and runs at right angles to the “Birmensdorferstrasse” road and beneath the “Paul-Clairmont-Strasse” road. The building has three to eight upper storeys and steps down in height along its length. The basement houses an underground car park and cellars for the apartments.

Due to the difficult ground conditions on site, the building is supported on deep bored piles that are founded in the load-bearing moraine. The wall panels of the basement transfer the loads from the supporting structure of the upper storeys to the piles. In the upper storeys, the vertical loads are transferred by two longitudinal supporting floors inside the building and by columns along the façade. The fair-faced concrete façades form a non-load-bearing building envelope. The different geometrical designs of the east and west façades require appropriate structural support. With its characteristic façade towers, the linear eastern façade that faces towards the town was constructed without expansion joints and is connected to the inner load-bearing structure at intervals. The western façade – with its generously proportioned balcony projections – is divided into segments roughly twelve metres in length, to enable the existing changes in length to be accommodated without cracks.