Residential building Luggwegstrasse, Zurich

Client Eisenbahner-Baugenossenschaft, Zürich
Architects Baumann Roserens Architekten, Zürich
Planning 2012-2015
Execution 2015-2020
Construction cost 59 Mio. Fr.
Services Structure and excavation:
Competition
Design phase
Tender documentation phase
Execution phase
Topics Industry/tradeCommercialResidentialConcrete constructionFair faced concrete

The replacement construction, assigned by the Eisenbahner-Baugenossenschaft Zurich-Altstetten, is built at the Luggwegstrasse, Hohlstrasse and Baslerstrasse. The building with tilted, u-shaped floor plan shall be used for flats and office as well as commercial premises. The basement floor comprises basement, technical and storage rooms as well as the development to the adjoining underground car park in the inner courtyard. On the ground floor a multipurpose use of flats and commercial premises is intended. In the upper floors rental flats are planned.

The support structure of the eight stories high building forms a pane-construction with reinforced concrete and masonry walls as well as flat ceilings. The stairwells pass through all floors and are built in exposed concrete. On side of the courtyard balconies which are horizontally attached at the building stand in front of the flats.