Rehabilitation of the SIA high-rise block, Zurich

Client BNP Paribas, ZürichSIA Generalsekretariat, ZürichSIA Haus AG, Zürich
Architects Romero & Schaefle Architekten, Zürich
Planning 2005
Execution 2006-2007
Construction cost 35 Mio. Fr.
Services Structure and excavation:
Competition
Design phase
Tender documentation phase
Execution phase
Awards Award for "gute Bauten Stadt Zürich 2006-2010"
Publication - Design and Assessment of Structures as a Concerted Planning Process - Klares Tragwerkskonzept
Topics RefurbishmentCommercialHigh-riseConcrete constructionFair faced concrete

The high-rise headquarters of the Swiss Society of Engineers and Architects, Selnaustrasse 16, Zurich, was built in the late 1960s. The façade and the building services in particular were in need of restoration. A study carried out in 2004 was also aimed at improving the standard of the usable rooms and upgrading the architectural appearance of the building as part of the rehabilitation works. The supporting structure of the building did not require attention. It consists of a clearly structured framework of reinforced concrete ceilings and steel columns. A reinforced concrete core stabilises the structure against horizontal forces. The high-rise building at number 12 Selnaustrasse that was built at the same time as the SIA building was demolished down to ground level and replaced with a new four-storey concrete building spanning a two-storey high opening that leads from the street through to the square. Four distinctive columns and side walls form the supporting structure of this new building. The ceilings in the high-rise building were extended slightly with the construction of the new façade. Adhesive-bonded steel plates were used to help bridge the increased spans of the ceilings.