New apartment building at numbers 4+6 Frobenstrasse, Basel

Client Irène Müller, Basel
Architects Silvia Gmür Reto Gmür Architekten, Basel
Planning 2004
Execution 2005-2006
Construction cost 2.7 Mio. Fr.
Services Structure and excavation:
Design phase
Tender documentation phase
Execution phase
Awards Award for Gute Bauten at Basel 2006
Topics ResidentialConcrete constructionFair faced concrete

The new apartment building at numbers 4 and 6 Frobenstrasse, close to the SBB railway station in Basel, is a spacious, fair-faced concrete structure. The supporting structure of the building is external, which allows a large degree of freedom in designing the floor plans. In the façade on the Frobenstrasse side of the building, the supporting structure opens up to form a reinforced concrete framework. The resulting large openings are glazed. The second storey is completely devoid of columns, and the reinforced concrete framework of the two storeys above it acts as a two-storey-high Vierendeel girder that spans the entire building length (20 m). The high loads at the corners of the frame were investigated using truss models. Threaded rods embedded in the concrete and screwed to end anchoring plates absorb the high tensile forces at these corners.

Basel lies in an area with a relatively high risk of earthquakes. A dynamic analysis of a three-dimensional model was carried out to examine the behaviour of the building under earthquake conditions and the stabilising core walls were dimensioned accordingly.